Hoe mobiele journeys een expositie verdiepen.
Stadsmuseum Harderwijk is het eerste museum in Nederland dat een tentoonstelling verrijkt met het nieuwe concept Tales of Culture. Door middel van QR-codes worden persoonlijke verhalen van de kunstenaar verteld achter de kunstwerken voor de tentoonstelling ME. 10 jaar Monique Eller.
Fine Art fotograaf Monique Eller is gespecialiseerd in portretfotografie en stillevens. Op deze solotentoonstelling worden de hoogtepunten uit Eller haar oeuvre aan het publiek getoond en vertelt ze in 11 persoonlijke video’s over haar werk. De expositie is te zien t/m 29 maart 2020.
Met behulp van QR-codes, worden bezoekers van een expositie in de gelegenheid gesteld om op een interactieve manier de verhalen en geheimen van kunstwerken te ontdekken. Dit wordt mogelijk gemaakt via het belangrijkste apparaat van de consument: de mobiele telefoon. De bezoeker scant de QR-code die bij ieder kunstwerk te vinden is met de camera van de mobiele telefoon, zonder dat daarvoor een app geïnstalleerd hoeft te worden.
Het werk van fotograaf Monique Eller is beïnvloed door de schilderkunst van de 17e eeuw. Tegelijkertijd is zij sterk verbonden aan haar eigen tijd, ze verwerkt bijvoorbeeld vluchtelingenproblematiek en gendervraagstukken in haar foto’s. Bovendien zijn veel voorstellingen autobiografisch, waarbij melancholie en de dood een belangrijke rol spelen.
Stadsmuseum Harderwijk zocht naar een manier om deze symbolisch gelaagde, soms beladen foto’s op een heldere, integere en aansprekende manier voor het publiek te ontsluiten. Tales of Art kwam daarbij als geroepen.
“Tales of Art is een heel directe en persoonlijke manier om verdieping in de tentoonstelling aan te brengen en ons publiek te enthousiasmeren. Het is van absolute meerwaarde voor onze tentoonstelling. We zijn ontzettend blij met het resultaat.”
- Sophie van Steenderen | Conservator Stadsmuseum Harderwijk
Lees hier meer over de inzet van QR-codes en mobiele jouneys voor culturele organisaties.