25-02-2021
Iedere maand schrijf ik een korte blog over mijn ervaringen en bevindingen rondom de goede doelen en culturele sector. In deze editie wil ik mijn kijk op een veelbesproken actualiteit belichten: de nieuwe Telecommunicatiewet.
Afgelopen maand heeft de Tweede Kamer ingestemd met de nieuwe wet- en regelgeving om consumenten beter te beschermen tegen ongewenste verkoop aan de telefoon. Niet alleen commerciële maar ook goede doelenorganisaties moeten aan consumenten een duidelijke opt-in voor Telemarketing vragen, tenzij er sprake is van een klantrelatie.
Van een klantrelatie is sprake als een organisatie de contactgegevens van mensen heeft verkregen bij “de verkoop” van een product of dienst. De organisatie mag vervolgens die klanten telefonisch benaderen met dezelfde of soortgelijke producten of diensten.
Voor goede doelen wordt het begrip ‘klantrelatie’ verruimd. Naast donateurs en collectanten, vallen hier ook vrijwilligers en deelnemers aan evenementen onder, zoals we hier op de website van Goede Doelen Nederland kunnen lezen.
Goede doelen mogen consumenten dus niet meer ongevraagd bellen om hen als donateur te werven. De vraag is dus hoe je toestemming krijgt van mensen die je (nog) niet kent of jou nog niet kennen. Immers, consumenten die toestemming hebben gegeven zullen veel ontvankelijker zijn voor de hulpvraag van goede doelen. Toestemming vragen is een uitdaging waar veel goede doelen begrijpelijkerwijs tegenop zien.
Wij zien een aantal praktische oplossingen waarvan wij er twee toelichten:
1) de eerste is gericht op het verkrijgen van toestemming van (onbekende) consumenten: zorg er voor dat alle contactmomenten die gericht zijn op het bereiken van consumenten, voorzien zijn van laagdrempelige mogelijkheden om toestemming te geven.
2) de tweede richt zich op bestaande donateurs die je kunt uitnodigen om te helpen.
Ieder goed doel creëert contactmomenten om donateurs te werven. Bij al deze momenten kunnen mobiele journeys heel effectief worden ingezet om toestemming van consumenten te verkrijgen. Met slechts één klik of scan (van een QR-code) kunnen consumenten, die door de boodschap geraakt zijn, toestemming geven. Het korte verhaal waarin consumenten landen, vergroot het bewustzijn en de bewustwording. Naast de impact die dit heeft, vergroot het de kans dat mensen worden geactiveerd en voor langere tijd loyaal blijven aan jouw doel. Een voorbeeld om dit toe te lichten: je zet een nieuwe bewustwordingscampagne in of publiceert de resultaten van een nieuw onderzoek. Je kunt mensen die uitingen van deze campagnes zien, in staat stellen om met één klik of scan meer te weten te komen. Deze informatie wordt gedeeld in een mobiele journey. En wanneer je dat een beetje spannend weet te maken, dan is de kans best groot dat veel mensen dat doen. En op dat moment kun je mensen toestemming vragen om hen meer informatie te geven.
Mobiele journeys kunnen ook ingezet worden om donateurs, vrijwilligers en deelnemers aan evenementen en acties, te vragen om te helpen met het werven van nieuwe donateurs. Ze zeggen niet voor niets dat je in 6 stappen de wereld rond kunt. Hetzelfde geldt voor jouw netwerk van bestaande donateurs, vrijwilligers en deelnemers aan evenementen. Met een goed uitgedachte aanpak kun je hen bellen en vragen om namens jouw organisatie vrienden, familie en bekenden om toestemming te vragen om door jou benaderd te worden. Uiteraard “verpakt” in een sterk verhaal. Wanneer je die hulpvraag goed stelt, zullen veel klanten geneigd zijn om te helpen. Want van helpen worden mensen blij. Zolang het hen maar niet al te veel tijd of moeite kost.
Mobiele journeys kunnen als krachtig hulpmiddel bij deze ‘member-get-member’-aanpak worden ingezet.
Hoe pak je dit praktisch aan? Stel, jouw callcenter belt een van je donateurs of andere vrijwilligers. De callcenter agent bedankt hem voor zijn support en vertelt kort hoe zijn support bijdraagt aan jouw doel. Vervolgens vraagt de agent of hij ook op een andere manier wil helpen. Als de donateur daarvoor openstaat, stuurt de callcenter agent een sms-bericht naar de donateur. Met dit sms’je opent de donateur een landingspagina. Op deze landingspagina staat de persoonlijke motivatie van de donateur, die de agent tijdens het gesprek heeft ingevoerd. Daarnaast staan er deelknoppen op de pagina. Het enige wat de donateur vervolgens hoeft te doen is bekenden een WhatsApp bericht sturen. Vanuit dit bericht landen deze mensen vervolgens op de persoonlijke pagina van de donateur, aangevuld met informatie over de actie en een oproep ook te helpen, of in actie te komen. Op deze manier kunnen jouw donateurs helpen om toestemming te krijgen van nieuwe relaties. Met mobiele journeys maak je dit eenvoudig, fun en waardevol voor alle partijen.
Wil je hier eens met ons over sparren? Mail mij Wil je van andere organisaties lezen hoe zij zijn geholpen met mobiele journeys?