08-07-2020
Thuiswerken en de 1,5 meter samenleving… Twee veelgehoorde begrippen dit jaar, waarmee het coronavirus zijn sporen nalaat. Voor goede doelen en andere fondsenwervers betekent dit namelijk miljoenen misgelopen opbrengsten, zo blijkt ook uit onderzoek van ANP (ANP, 2020). Het cancelen van fysieke evenementen is een van de oorzaken. Maar hoe kunnen goede doelen de interactie, saamhorigheid en uiteraard de opbrengsten dat fysieke evenementen met zich meebrengen opvangen?
In het kader van zoveel mogelijk thuisblijven, blijft iedereen verbonden op twee manieren: internet en mobiel. De nieuwe fundatie van de Maslow piramide, als je het ons vraagt. Dit is ook de fundatie voor fondsenwervers in 2020.
Mobiel fondsenwerven werkt door middel van mobiele journeys. Een mobiele journey vergroot betrokkenheid en maakt het onder andere mogelijk om mobiel te collecteren, te doneren, collectanten te heractiveren, donateurs te inspireren. En dat niet slechts één week in aanloop naar een evenement, maar 24/7.
Om deze reden is de Hartstocht van Hartstichting gestart als alternatief voor de jaarlijkse 11 Strandentocht. Hartstocht is een wandelevenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt opgehaald voor gezonde harten. Deelnemers starten de wandeltocht vanuit huis en krijgen een persoonlijke route aangeboden, gemaakt door eRoutes.
Om de beleving en saamhorigheid van het fysieke evenement mobiel over te brengen, richten de mobiele journeys zich op de volgende aspecten:
1. Voorbereiding en inspireren
Ter voorbereiding en inspiratie kunnen deelnemers elkaar helpen met training- en voedingsschema’s, het ontdekken van leuke Spotify playlists en het lezen van handige sponsortips.
2. Verbinden, interactie en saamhorigheid
Elkaar zien, spreken en samen lopen. Starten vanuit een persoonlijke reden of waarde, maar iedereen komt samen voor hetzelfde grotere doel. Een sterke vorm van verbinding en saamhorigheid. Hoe gaat dat via mobiel, waarbij iedereen individueel loopt? In de mobiele journey van Hartstocht zien deelnemers hoeveel wandelaars in dezelfde provincie actief zijn. Zij kunnen via een Facebook groep met elkaar communiceren tijdens de wandeling. Zo loop je nooit alleen!
3. Beleving en plezier
De beleving of fun-factor bepaalt onder andere het succes van een initiatief of evenement. Neem bijvoorbeeld de “ALS-icebucket challenge” of “loop 5, doneer 5 en nomineer 5” actie. In de journey ontvangen deelnemers een mobiele stempelkaart, waarbij stempels verzameld worden door persoonlijke mijlpalen op de wandelroute te bereiken. Deelnemers kunnen een selfie maken met een grappig frame en deze delen via social media.
4. Doneren
In de mobiele journey kan de deelnemer zich op een laagdrempelige manier laten sponsoren. Via WhatsApp en social media stuurt de deelnemer een persoonlijk bericht naar vrienden, familie en collega’s om hem of haar te steunen met een donatie. De donatie vindt volledig mobiel plaats. De voordelen:
- Persoonlijke benadering via WhatsApp werkt succesvol
- Mobiele donaties liggen gemiddeld hoger ten opzichte van fysieke donaties
- Een deelnemer kan direct zien wat de tussentijdse opbrengst is
Mobiele journeys bieden tal van mogelijkheden. Niet alleen voor het collecteren. Ook voor het werven van deelnemers, het heractiveren van vrijwilligers of als informatie- en inspiratievoorziening. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Trek dan net als Hartstichting de stoute (wandel)schoenen aan!